Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a emis zilele trecute un proiect de ordin care conține un set de reguli mai stricte pentru crescătorii de porci, printre acestea aflându-se la art. 4 următoarele: 

„În exploataţiile nonprofesionale (exploataţia de subzistenţă, înregistrată în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA), deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, în care porcii sunt crescuţi numai pentru îngrășare şi sacrificare pentru consum familial n.r) este interzisă:
i) activitatea de reproducție”

PLUS Galați se opune acestei inițiative și solicită revizuirea acestei măsuri din setul de reguli.

Țăranul român are nevoie de susținere, are nevoie ca statul să vină cu soluții la problemele cu care se confruntă. Milităm fără echivoc pentru reguli de igienă, pentru proceduri clare astfel încât creșterea animalelor să se desfășoare în condiții de siguranță atât pentru micul producător cât și pentru marii producători și nu în ultimul rând pentru consumatori.

Interzicerea reproducției porcilor în gospodării îi va obliga pe țărani să cumpere acești purcei de la marii crescătorii de porcine și îi va împovăra și mai mult. Este bine știut că, pentru majoritatea țăranilor, creșterea porcilor în gospodării reprezintă sursa de trai, mâncarea copiilor și nu o sursă de îmbogățire.

Soluția nu este interzicerea, ci acordarea de facilități astfel încât sacrificarea animalelor să se desfășoare în condiții de igienă maximă. Un astfel de proiect de ordin trebuie discutat cu asociațiile profesionale și fermierii. Sunt necesare măsuri de biosecuritate, dar care să poata fi respectate.

Una dintre propuneri este ca statul român să creeze miniabatoare în comune în care țăranul român să poată sacrifica animale în condiții de igienă corespunzătoare, pe care să le consume sau vândă. 
Sacrificare care să se efectueze la prețuri modice, accesibile țăranului român! 

Rolul ANSVSA, în acest context, este de a analiza modul în care se desfășoară viața țăranului și ulterior de a reglementa condițiile sanitar-veterinare, prin descărcarea crescătorilor casnici de cheltuielile suplimentare. 

ANSVSA împreuna cu MADR trebuie să găsească soluții pentru a sprijini micii fermieri prin informare.

Este la îndemână să înăsprești, din birou, condițiile vieții rurale.